
Çocuk kitapları dünyasının en prestijli fuarlarından Bologna Kitap Fuarı çok yakında başlıyor.
Lucy Bannerman’ın The Times’ta BolognaRagazzi ödülleri ile ilgili yazısı oldukça ilgi çekici. Bannerman, İngiltere’nin çocuk kitapları alanında köklü bir geçmişi olmasına rağmen, günümüzde risk almaktan kaçındığından, yenilikçi ve sanatsal kitaplar yerine büyük markalar ve ticari anlamda güvenli projeler ürettiğinden bahsediyor.
Tek bir yazarın - evet, tek bir yazarın! - tüm pazarımızın yaklaşık yüzde 25'ini oluşturduğunu düşünün. (Evet, Julia Donaldson.) Herhangi bir süpermarketin veya büyük kitapçı zincirinin raflarına göz attığınızda, köklü klasiklerden (Aç Tırtıl, Paketiniz Var) ve en düşük ortalamaya sahip, büyük markaların yan ürünlerinden oluşan dar bir yelpaze göreceksiniz.
Öte yandan Bannerman, diğer ülkelerin çok daha yaratıcı ve cesur resimli kitaplar yayınladığını, bunların arasında savaş, iklim değişikliği ve tarihsel trajediler gibi ciddi konulara da yer verildiğini ekliyor.
Bu kayda değer çeşitliliğin öne çıkmasında Bologna'daki jüri değerlendirmelerinin önemine değinen Bannerman, seçilen kitapların çoğunun konuları açısından cesur ve sanatsal olarak yenilikçi olduğu belirtiliyor. Örneğin, İspanyolca bir kitap savaşın karanlık yüzünü anlatırken, bir başka kitap (Amerika) Salem cadı mahkemelerini işliyor. Bunun yanında, jüri üyeleri resimli kitapların sadece çocukları eğlendirmekle kalmayıp, dünyayı anlamalarına yardımcı olan güçlü bir sanat formu olduğuna inanıyor. Bu fikri, Prof. Marcella Terrusi’den bir alıntıyla güçlendiriyor:
Hayat tartışmalı bir konu. Hayat uygunsuz. Yetişkinler uygunsuz. Umberto Eco bir keresinde her şeyin açıklanamayacağını, ancak her şeyin yeniden anlatılabileceğini söylemişti, ve bence bu özellikle çocuk edebiyatı için oldukça doğru.
Ödül kazanan kitaplar arasında, Bağdat’taki efsanevi ortaçağdan kalma kütüphanenin yıkımını anlatan House of Wisdom, iklim değişikliğini çarpıcı bir görsel dille işleyen Heatwave, ve neredeyse tamamen görsellerle anlatılan İsveç yapımı Nobody but Me gibi eserler var. Yazar, bu tür yenilikçi kitapların İngiltere’deki kitapçılara ulaşıp ulaşamayacağını sorgulayarak, çocuk yayıncılığındaki muhafazakâr tutuma eleştirel bir bakış sunuyor.
Bu sene ödül alan bazı kitaplar ve ele aldığı konular kısaca şöyle:
House of Wisdom (Bodour Al Qasimi, Majid Zakeri Younesi) – Bağdat’taki ünlü Bilgelik Evi’nin Moğollar tarafından yıkılmasını anlatan bir kitap.
Heatwave (Lauren Redniss) – Görsellerle küresel ısınmanın etkilerini aktaran bir hikâye.
Nobody But Me (Sara Lundberg) – Neredeyse tamamen kelimesiz olan, bir çocuğun hayal gücünü konu alan bir İsveç kitabı.
Boucle d’or en chemin (Caroline Gamon) – Goldilocks masalının yaratıcı kesme teknikleriyle yeniden anlatımı.
If You Want to Eat a Red Apple (Jin Joo ve Ga Hee Lee) – Fotoğraf kullanımının öne çıktığı, Koreli bir çocuk kitabı.
For a Thousand Blouses a Day (Serena Ballista, Sonia Maria Luce Possentini) – 1911’de New York’ta bir tekstil fabrikasında meydana gelen yangının etkilerini anlatan bir kitap.
Yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.
Bologna Kitap Fuarı'nın resmî internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
Comments