top of page

Çocuklara Sesli Kitap Okumanın Püf Noktaları

Güncelleme tarihi: 17 Ağu 2020

1. Çocuklara ne kadar erken yaşta okumaya başlarsanız, her şey o kadar iyi ve kolay olur. Kelime hazinesi zenginleşir. Algısı güçlenir. Akademik hayata bir adım önde başlar.

2. Başlarda, ninnili, şarkılı kitaplar okuyarak çocukları dile ve dinlemeye alıştırın. Ardından siyah – beyaz illüstrasyonlu kitaplar seçin. Sonra yavaş yavaş çocuğun merakını ve görsel duyusunu tetikleyecek renkli kitaplara geçin.

3. Emekleme çağındaki bebeklere okurken içinde tekrarlar olan kitapları seçmeye özen gösterin.

4. Çocuklar aynı kitabı birçok kez dinlemeyi sever. Bildiği bir kitabı okurken önemli bir kelime veya cümleye geldiğinizde durup onun söylemesini bekleyin.

5. Okumak için her gün belli bir saati ayırın.

6. Unutmayın; dinleme sanatı öğrenilen bir şeydir. Bir gecede olmaz. Zamanla gelişir.

7. Resimli kitaplara geçtiğinizde bir sayfada sadece birkaç cümle olan kitapları seçin. Çocuk büyüdükçe daha fazla yazı daha az resim olan kitaplara yönelin.

8. Çocuğun konsantrasyonunu yükseltmek için sayfaları yeri geldiğinde onun çevirmesine izin verin.

9. Bir kitaba başlarken, kaçıncı kere okuyorsanız okuyun, yine de kitabın ismini, yazar ve çizerini belirtin.

10. Yeni bir kitaba başlarken kitabın kapağını gösterip, ne hakkında olduğunu tahmin etmesini, fikir yürütmesini sağlayın. Kitabı okurken ara sıra durup, sence şimdi ne olacak diye sorun ve çocuğun hikâyeye girmesini sağlayın.

11. Resimli kitaplar, farklı yaşlardaki çocuklara hep birlikte okunabilir. Ama roman okuyorsanız ve çocukların arasında iki yaştan fazla fark varsa, çocuklar için zorlayıcı olabilir. Ayrı ayrı kitap okumak daha yararlı olacaktır.

12. Çocukların dikkat ve hayal gücü seviyesi gelişene kadar uzun betimleyici paragrafları elimine ederek okuyabilirsiniz. Bunun için okuyacağınız kitaba önceden göz gezdirip çocuğun dikkatinin dağılacağı, sıkılacağı yerleri işaretleyip, okurken atlayabilirsiniz.

13. Okumaya başlamadan önce çocukların zihin ve bedensel olarak rahatlayıp hazır olmasına imkan verin. “Hadi, otur, sus, dinle” diyerek başlamak algıları açıcı bir atmosfer yaratmayacaktır.

14. Resimli kitap okurken çocukların resimleri rahat bir şekilde görmesine dikkat edin. Sınıfta okuyorsanız çocukları yarım daire şeklinde oturtun.

15. Sesli okumak zamanla kazanılan bir kabiliyettir. Kendinize zaman tanıyın. Okurken diyaloglara göre sesinizi ayarlayın. Heyecanlı yerlerde yükseltip, merak uyandırmak istediğinizde sesinizi kısın.

16. Hızlı okumamaya çalışın. Çocukların hikâyeyi kafalarında canlandırmalarına, resmetmelerine vakit tanıyarak okuyun.

17. Kitaba yeni boyutlar katın. Hikâyede geçen bir nesneyi (elma, böğürtlen, armonika, çiçek, pelüş ayı vs.) yanınıza alabilirsiniz.

18. Hareketli çocuklar oturup, kalkmadan kitap dinlemekte zorlanırlar. Önlerine kağıt, boyama kalemi koymak, dinlerken ellerini de meşgul tutmalarını sağlayacaktır.

19. Babalar, çocuklarına kitap okumak için daha fazla çaba sarf etmelidir. Anasınıfı ve ilkokul öğretmenleri genelde kadın oldukları için genç erkekler okumayı kadınlarla özdeşleştirmeye başlarlar. Son yıllarda erkek çocukların akademik başarısındaki düşüş, okuma alışkanlığının düşük olmasına bağlanmaktadır. Bu yüzden babalar rol model olarak, sadece spor konusunda değil okuma ve kitaplar konusunda da çocuklarıyla meşgul olmalıdır.

20. Abla ve abilerin kardeşlerine kitap okuması çok yararlıdır. Ancak bütün işi onlara bırakmamalısınız. Çocuğun asıl rol model olarak alacağı sizsiniz. Mutlaka çocuğunuza kitap okumaya zaman ayırın. Ve sizi, kendi kendinize de kitap okurken de görsün.



160 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page