top of page

Çizgi Roman Demişken...

Çocuk ve yetişkin kitapları yazarı Neil Gaiman’ın kült çizgi roman serisi “Sandman”in dizi versiyonu Neftlix’te tüm ülkelerde birinci sıraya yükselmişken ve Kadıköy’de Eminönü Karaköy İskelesi’nde devasa bir Sandman afişi varken, Kadıköy’de “Çizgi Roman Festivali” (24, 25, 26 2022 Eylül) düzenlenmesi doğrusu çok denk gelmiş oldu. Bu nedenle çizgi roman konusunda küçük bir yazı toparlamaya karar verdik. (Bu arada Sandman’in 18 + yaşlara uygun olduğunu hatırlatalım.) Yoğurtçu Parkı'nda düzenlenecek festivalde ise çocuklara özel bir program da hazırlanmış. Birçok çizim ve illüstrasyon atölyesi 6-9 yaş arası çocukları bekliyor olacak.



Birçok yetişkin, çocuğunun çizgi roman okumasından rahatsız olur. “Bunları bırak da doğru dürüst bir şeyler oku” sıklıkla duyulan bir cümledir. Ancak çocuklukları başka kitapların içine gizlenmiş çizgi romanları okuyarak geçenler, beklenenin aksine ilerde iyi birer okur yazar olmaktadır. Ray Bradbury ve John Updike çocukluklarında geniş çizgi roman koleksiyonuna sahip olduklarını belirten ünlü yazarlardan sadece ikisi. Bir yayınevi sahibi ve editör olarak ilkokul yıllarımın “Galyalı Asteriks” ve “Tenten”in maceralarını okuyarak geçtiğini söyleyebilirim. Hâlâ Halit Kıvanç tarafından çevrilmiş “Asteriks”lerin konuşma balonlarını ezbere bilirim.


Günümüzde Pİsa sınavlarının sonuçları da çizgi romanların öneminin altını çiziyor. Sınavda en yüksek okuma başarısına sahip Finli çocukların boş zamanlarını değerlendirmek için en çok tercih ettikleri aktivite çizgi roman okumak… Dolayısıyla eğer çocuğunuz okumayı sevmiyor ve zorluk çekiyorsa onu çizgi romanlarla tanıştırmayı deneyebilirsiniz. Ona önce kareleri nasıl takip edeceğini, konuşma ve düşünme balonlarını öğretin. Ve başlangıç olarak Red Kit, Tenten, Asteriks seçebilirsiniz. Bu albümlerin güvenli bir okuma sunacağından da emin olabilirsiniz.

Günümüzde Manga’nın yaygınlaşmasıyla çizgi romanlar yeniden doğuş yaşıyor. Hatta bazı resimli kitaplar da çizgi roman grafik tasarımıyla okuyucuyla buluşuyor. Elbette televizyon ve internet mecralarında olduğu gibi çocuklarınızın sakıncalı bir içerikle karşılaşmaması için dikkat etmelisiniz.


Çocuklarınızın yabancı dili daha rahat öğrenmesi için de yukarıda bahsi geçen Tenten ve Asteriks’lerin orijinal dillerindeki albümlerinden yararlanabilirsiniz. Çocuklar sıkılmadan yabancı dilde okuyabilecek ve yeni kelimeler öğrenecektir. Bu çizgi romanların güzel tarafı elli yıldan fazladır yayında olmaları, 80’den fazla dile çevrilmiş olmaları ve üç yüz milyondan fazla satmaları. Yani yanlış bir seçim yapma olasılığınız yok. Diğer bir güzellikleri ise bir albümün yaklaşık 8000 kelime içermesi. Çocukların da bu kelimeleri farkında olmadan keyifle okuyup öğrenmesi…


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page